Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Skip Navigation Links
Selanik'ten sonra elektrik sağlanan ikinci Osmanlı kenti özelliğine sahip Uşak ili 1900'lerin ilk yıllarında elektrikten yararlanmaya başlamıştır
İlk sanayi kuruluşlarının ortaya çıktığı il olma özelliğine sahip olan Uşak İlinde 1926 yılında ilk şeker fabrikası kurulmuştur.
Ata sporlarımızdan çeviklik, ata binmede ustalık ve zeka isteyen atlı cirit oyunu müsabaka olarak ilk Uşak İlinde yapılmıştır.8 adet Atlı Cirit Kulübü aktif haldedir.
İstiklal Savaşında önemli bir yeri olan ilimiz Merkez Göğem Köyünde Yunan Orduları Komutanı General Trikopis esir alınmıştır.
Kurtuluş Savaşı sırasında,Uşak-Afyon Demiryoluna götürülmesini isteyen Yunan Ordusunu müdafaaya elverişsiz bir mevkiiye götürerek teslim olmalarını sağlayan Milli Kahramanımız Çeçeli Kara Murat İlimiz, Banaz İlçesi, Çamsu Köyündendir.
Karun kadar zengin deyimiyle ün salan Lidya döneminin en görkemli eserleri olarak bilinen altın, gümüş, bronz ve mermerden meydana gelen Karun Hazineleri ilimiz Müzesinde sergilenmektedir.
1898 yılında işletmeye açılan Afyon-İzmir (Basmane) demiryolu ülkemizin ilk demiryolu olma özelliğine sahiptir.
İlimiz Ulubey İlçesinde bulunan uzunluğu 75 km.olan Ulubey kanyonlarının Dünya'nın ikinci büyük Kanyonu olduğunu biliyor muydunuz?
Eski Uşak el dokuma halılarının dünya'nın birçok sarayını süslediğini biliyor muydunuz?
Alacatene, Döndürme ve Ebem Köftesi ilimize ait yöresel yemeklerimizden olup, Uşak Tarhanasının özelliklerini, düğünlerin ve törenlerin keşkeksiz ve bamyasız yapılmadığını biliyor muydunuz?
Yedi kişinin kollarıyla ancak sarabildiği “ Anıt Ağaç” İlimiz Banaz İlçesi Bahadır Köyü tepedelen Mevkiinde olup, görülmeye değer nadide tabiat değerlerinden birisidir.
M.S. II. yüzyılda ilk voleybol müsabakalarının İlimiz Banaz İlçesi Akmonia Antik Kentinde yapıldığı biliyor muydunuz ?
31 Ağustos 1922'de yükseltilip 1 Eylül 1922'de tebliğ edildiğini Mareşal Fevzi Çakmak'ın Mareşal'lık rütbesini ilk defa Uşak'ta takmıştır.
Pamuklu Gaz Hidrofilli bez dokumasının ilk defa Uşak'ta 16 bin dokuma tezgahında yapıldığı, sargı bezinin % 85'nin, battaniye'nin % 95'nin Uşak'ta üretildiğini biliyor muydunuz?
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal'in eşi Latife Hanımın Uşaklı bir aileden olduğunu ve bu nedenle Mustafa Kemal'in Uşaklı' ların eniştesi olduğunu biliyor muydunuz
Tanrı Kybele döneminde dünya'da ilk sünnet törenlerinin Muratdağı'nın ilimiz sınırları içinde kalan güney bölümünde yapıldığını biliyor muydunuz?
İlk Çocuk Kütüphanesinin kilimleriyle ünlü Uşak'ın Eşme ilçesine 10.09.1953'te açıldığını biliyor muydunuz?
İlk Tunç Çağı mezarlığı İlimiz, Sivaslı İlçesi, Selçikler Köyünün kuzeyindeki Akarcaköy'dedir.
 

Tarhana Çorbası

  Tarhana çorbası, Sabah kahvaltıları dahil her öğün yenebilir. Kökeni Orta Asyadan gelen Türklere dayandığı söylense de tarhana kelimesi Farsçadır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiye'de Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz.

  Tarhana Yapımı: Yörelere göre değişmekle birlikte genellikle şu şekilde yapılır. Yoğurt, nane, un, kırmızı biber, yeşil biber, istenirse soğan iyice kıyılıp parçalanarak karıştırılır. Ovularak hamur haline getirilen harç, bir kap içinde üstü bir bezle örtülerek mayalanması ve kabarması için en az bir hafta bekletilir. Bekleme süresi tarhananın türünü belirler. Görece daha uzun süre mayalanmaya bırakılan tarhana ekşi tarhana olur, daha az bekletilerek kurumaya alınan (işleme sokulan) tarhana tatlı tarhana olur. Mayalanan harç, parçalar halinde bir yörük dokuması ya da bez üzerine dizilir ve açık havada, gölgelik bir yerde kuruması beklenir. Kuruyunca da elle ovulup toz haline getirilerek, bazı yörelerde ise daha büyük parçalar ya da simit halinde kurutularak saklanır.

  Türkiye'nin batı bölgelerinde, özellikle Rumeli geleneğinde tarhana çorbası, kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan ve mutlaka tarhana otu, tuz, istenildiği kadar acı biber kullanılarak hazırlanır, başkaca katkı malzemesi kullanılmaz.

 

T.C UŞAK İLİ RESMİ TANITIM SİTESİ
TELEFON &FAKS: +90 (276) 223 71 00 - 223 15 70 /+90 (0276) 223 59 01
E-POSTA : usaktanitim@hotmail.com